Bokanbefaling av "Verden på vippepunktet"

Dette er boka for deg som føler du må ha mer fakta for å kunne delta i klimadebatten. “Verden på vippepunktet” av Dag O. Hessen gir deg nettopp det. Hvis du av en eller annen grunn ikke følte at du hadde grunnlag for å uttale deg, eller at du ikke hadde det store bilde, så får du det av denne boka. Som en klimaformidler synes jeg åpenbart det er topp med bøker som kan åpne opp debatten for flere.

Inndelingen i kapitler hjelper også til for å forstå de ulike krisene, som naturkrisen i kapittelet “naturtap”. Hessen er kanskje best når han går i debatt med seg selv og setter ulike synspunkter opp mot hverandre. I kapittelet “trollmenn og profeter” fikk jeg et gjensyn med de to retningene som begge ønsker å løse klimakrisen der den ene sier vekst- og konsumkritikk og den andre er svært teknologioptimistisk. Denne typen historisk kontekst for å forstå hvorfor vi er der vi er i dag, tenker jeg er helt nødvendig for å forstå hvorfor politikerne vi velger sier det de sier.

Er dette en dommedagsbok? Jeg vil ikke si det. Men det er en bok som gir oss mer innsikt i hvor det haster mest å sette i gang tiltak. Noen bøker jeg leser er sånne jeg tenker at alle burde ha lest. Denne boken skulle jeg hvertfall ønske at alle på Stortinget hadde lest, og ideelt sett at den ble oversatt til engelsk så den nådde enda lenger.

Verden på vippepunktet